Llegums, un bon aliat contra la diabetis
Tenir cura la nostra alimentació és una de les millors formes que tenim d’estar completament sans, ja que en bona mesura, la nostra salut depèn de tot allò que ingerim. El problema de l ‘ sobrepès s’està tornant cada vegada més complex en la nostra societat, ja que una bona part de la població està per sobre del seu pes ideal, i un percentatge bastant alt s’ha col·locat dins ja dels perillosos límits de la obesitat . Com segurament ja sabràs, l’obesitat pot ser un al·licient per problemes físics com la pujada de l’colesterol o els problemes en els músculs i ossos , que ens poden afectar greument. Menjar bé no vol dir fer dieta o passar gana, sinó portar una alimentació sana i equilibrada en la qual càpiga de tot, però sense passar-nos amb els aliments menys saludables.
Hi ha persones que, per culpa d’aquesta mala alimentació, han desenvolupat problemes com la diabetis , una insuficiència del seu organisme per generar la insulina de manera natural que transformaria la glucosa en energia . Això provoca que el nivell de sucre en sang d’aquestes persones pugui pujar de manera molt perillosa , podent desembocar en petites crisi o fins i tot en errors més greus, com atacs a el cor. Les persones diabètiques han de tenir cura especialment la seva alimentació per evitar aquests riscos, i constantment s’estan realitzant estudis per comprovar l’eficiència de diferents aliments pel que fa a aquest problema , que no ho van a guarir de el tot, perquè encara no existeix cura per a la diabetis, però sí que ho mantindran a ratlla, amb un nivell de sucre en sang òptim perquè la persona no tingui cap problema. Recentment s’ha descobert que els llegums poden ser un dels millors aliments per combatre la diabetis , ja que el seu índex glucèmic és molt baix, ia més ajuda a lluitar contra el colesterol.
Beneficis de les llegums
Quan parlem de llegums ens referim a aquest grup d’aliments formats per les mongetes, les llenties o els cigrons , menjar que solem prendre tots en guisats, com a guarnició o en receptes una mica més elaborades, i que ens proporcionen grans beneficis. Per exemple, són una font molt important de proteïnes i minerals , que protegeixen i reforcen el nostre sistema immune, encarregat també de lluitar contra l’avanç de la diabetis. Els llegums ajuden al nostre organisme a controlar els alts nivells de glucosa i colesterol, i són igualment una gran font de fibra, perquè puguem dur a terme digestions molt més saludables. Finalment, també hi ha estudis que apunten que els llegums redueixen la hipertensió, per la qual cosa són un aliment completíssim i molt recomanable per a qualsevol que pugui estar patint d’aquests problemes.
Com afecten els llegums a la diabetis
Els llegums són un grup d’aliments que sempre estan recomanats en dietes de tota mena, pel seu alt contingut en minerals com el ferro o el zinc, i també per la seva aportació en proteïnes, que també es troba entre els més alts dels aliments comuns . Són fàcils d’aconseguir i de preparar, i podem gaudir-ne de moltes maneres possibles. Pel que ens incumbeix amb la diabetis, els llegums ajuden a el cos a controlar els nivells de glucosa, ja que posseeixen un índex glucèmic molt baix , així que la seva aportació de proteïnes és el que realment genera aquesta baixada en el sucre en sang que sempre és positiva per als que pateixen diabetis, al menys per controlar aquests nivells que no poden arribar molt alts.
Els llegums, a més, combaten el colesterol dolent , i permeten que el nostre sistema circulatori estigui més ben preparat per funcionar sense cap tipus de problema. Gràcies a la seva gran aportació en proteïnes, els llegums esmorteeixen l’efecte de la glucosa a la sang , ia més ajuden a equilibrar la tensió arterial, un altre punt molt important per a tots aquells que pateixen diabetis. Segons els últims estudis realitzats, es recomana prendre una tassa de llegums a el dia per aconseguir que aquests beneficis siguin més efectius, sobretot en persones amb diabetis de tipus 2, on millor funcionen aquests aliments.
Què quantitats són les recomanades
Les llegums són un aliment que hem tingut a les nostres vides des de sempre, perquè els grans guisats de cigrons o mongetes han estat tot un clàssic en els àpats familiars. No obstant això, és cert també que són aliments alguna cosa pesats i de digestió lenta en certs moments. Per això cal controlar la ingesta i saber exactament quant hem de prendre. Una persona sana pot prendre 150 o 200 grams de llegums quatre o cinc vegades per setmana per mantenir una dieta equilibrada. Però per a les persones diabètiques que necessiten una aportació especial es recomana que no es passi dels 100 grams, una tassa sencera de llegums , cinc vegades per setmana. Sobretot és recomanable prendre-quan sapiguem que tindrem una petita pujada de sucre, per contrarestar-la.
Hi ha algun inconvenient en el consum de llegums?
A l’haver-les menjat sempre i tenir-les molt presents en la nostra vida, les llegums són tremendament conegudes per tots nosaltres, tant per les coses bones com per les dolentes, i és que a més de tenir beneficis com els anteriorment mostrats, aquests aliments també tenen alguns inconvenients, més aviat efectes secundaris sobre el nostre cos. S’apunta al fet que moltes llegums posseeixen components que són difícils d’absorbir pel nostre cos, el que en ocasions dificulta bastant la seva digestió. Per descomptat, si el que volem és prendre un dinar lleuger, els cigrons a les mongetes no són la millor opció, ja que són aliments molt pesats que poden fer-nos tenir digestions llargues i una mica incòmodes , especialment quan ens hem passat amb la quantitat recomanada.
No obstant això, la «mala fama» que tenen els llegums els ve per un altre efecte secundari molt més divertit: els gasos . I és que són moltes les persones que admeten que aquest tipus d’aliments els produeixen flatulències , a causa de la manera en què el seu sistema els digereix. Segur que tu també coneixies aquest petit efecte secundari i moltes vegades has preferit no menjar llegums precisament per no passar per aquesta «vergonya» dels gasos en públic, per exemple. És un efecte secundari bastant espinós , però a la fi tot dependrà de la quantitat de llegums que prenguem. De fet, hi ha persones que ni tan sols pateixen de gasos a l’prendre-les. És una cosa que depèn de cada un de nosaltres , i de la ració de l’aliment, que no ha de ser tan gran.