Malalties transmeses per animals de companyia
Per a molta gent són part ineludible de la seva família, petits companys de jocs i de vida que porten acompanyant-molt de temps. Les mascotes ens omplen d’aquest amor fidel i incondicional que tant costa trobar en aquest món, són l’alegria de les nostres cases i ens fan entendre el que és la fidelitat , l’amistat més pura que existeix, el saber que sempre tindrem aquí a algú esperant per nosaltres. Siguin gossos, gats, ocells o qualsevol altre tipus d’animal que hàgim decidit tenir a casa, les mascotes ens ajuden en tràngols complicats, ens fan companyia, juguen amb nosaltres i ens fan veure la vida d’una forma molt més positiva. No obstant això, també tenen la seva altra cara, la menys bona, la d’haver d’estar sempre cuidant d’elles, limitant-nos en temps i espai, i fins i tot de vegades, podent ser la font de malalties contagioses.
No és tan comú que a dia d’avui hi hagi malalties que puguin transmetre de les nostres mascotes a nosaltres , perquè la majoria d’elles ja estan vacunades precisament per evitar aquest tipus de coses. No obstant això, aquestes malalties existeixen i no està de més conèixer-la per saber posar-li fre, en cas d’estar en perill d’ contagiar . Els nostres animals han d’estar sans i forts, vacunats contra els principals riscos, per evitar que aquest tipus de malalties puguin propagar fàcilment. No obstant això, convé conèixer-les per entendre què és el que li està passant a la nostra mascota i posar-li solució abans que el problema es faci molt més greu.
Malalties transmeses pels gats
Les infeccions més habituals que poden transmetre els gats tenen a veure amb bacteris que nien en els seus cossos i passen a el nostre, per contagiar-nos. La malaltia de l’esgarrapada de l’gat és bastant comú i es produeix quan el nostre animal ens dóna una urpada, obrint-nos una ferida que pot infectar precisament d’aquest problema que té. La inflamació d’aquesta zona, juntament amb el cansament i la fatiga, són símptomes habituals d’aquest problema. La tinya és una altra de les malalties que els gats ens poden contagiar, ja que està present a causa de fongs que habiten a terra, a la terra, en descampats, llocs habituals per on el gat sol moure en moltes ocasions.
Una de les que més ens poden molestar és la campilobacteriosi , que és la infecció procedent de la bacteri Campylo, que passa dels gats i gossos als éssers humans per provocar-nos diarrea , dolor abdominal i febre. La ràbia també és una d’aquestes infeccions greus que els gats poden contagiar-nos, sobretot amb la mossegada . A hores d’ara, però, tant els gats com els propis humans estem vacunats enfront d’aquest tipus d’atacs. Això sí, hem de rentar, cuidar i alimentar molt bé a la nostra mascota per evitar l’aparició de bateries i virus que puguin contagiar d’aquesta forma.
Malalties transmeses per ocells
Són moltes les famílies que tenen com a mascotes a les aus i ocells , des de petits periquitos a lloros i cacatues. Aquests animals també poden ser font d’infeccions, sobretot bacterianes. Trobem així que hi ha infeccions com la psitacosi , que són habitualment contagiades pels lloros, o la Febre Q, que usualment només es dóna en certs tipus d’ocells. A l’estar aquests engabiats la major part de el temps , el contacte amb l’humà és menor , però això no vol dir que no puguem ser «víctimes» també d’aquest contagi, amb tot el que això suposa. Tindrem cures a l’tractar amb les aus i intentarem que estiguin el més sanes i netes possibles.
Malalties transmeses pels gossos
Els gossos també compten amb diverses malalties que poden ser transmeses als éssers humans, moltes d’elles similars a les dels gats, com la tinya o la ràbia . Però a més, els gossos solen ser hàbitat natural per a molts paràsits com la tenia o la glandia, que també poden transmetre a humans i provocar-nos malalties greus fins i tot. L’aparició d’aquests paràsits sol donar-se sobretot quan estan en una situació de brutícia en el seu entorn, quan no els rentem, quan no estem pendents de la seva cura. Per això, com passa amb els gats, és tan important mantenir fora de perill d’aquest tipus de brutícia , per evitar en la mesura del possible que acabin enxampant aquests paràsits que després a més ens poden contagiar.
La filiariasis és una d’aquestes infeccions que també s’estan donant molt últimament, encara que en els humans es considera infradiagnosticada, per ser asimptomàtica en la majoria dels casos. La seva manera de transmissió és a través dels llepades de el gos, ja que el paràsit viu a la boca. També hi ha infeccions que afecten la pell, de l’gos com de l’humà. La sarna , per exemple, és una de les més populars, i la tinya pot ser igualment una de les més preocupants, ja que també la comparteixen amb els gats. Un bon cura de l’animal, una crema o un collaret antiparàsits i una bona neteja de la nostra mascota ajudaran que aquestes infeccions no arribin a més, ja que poden suposar un risc especialment a les persones embarassades, majors ja els més petits. Malalties transmeses per hàmsters Petits, afectuosos i molt juganers, els hàmsters també solen ser mascotes molt estimades i desitjades. De la mateixa manera que ja hem vist en ocells, gossos i gats, aquests animals han d’estar molt ben cuidats per així reduir el perill d’infeccions perilloses. No obstant això, la possibilitat d’encara ens puguin contagiar segueix aquí. Els hàmsters poden la tularèmia , una malaltia infecciosa amb símptomes molt semblants als de la grip comuna. El hantavirus també és un possible perill si convivim amb hàmsters, tot i que els domèstics no solen infectar d’aquesta malaltia així que és més complicat que ens la transmeten. Mantenir-los nets i ben cuidats és la forma d’acabar amb aquest perill.